Zupy – kilka dziennie przepisem na dietę
Jedzenie zup to w naszym kraju tradycja. Od pokoleń gustujemy w pysznych strawach nalewanych na talerze z wielkich garnków metalowymi chochlami. Zupy towarzyszą nam od wieków. Rosół czy pomidorowa to nasz obowiązkowy posiłek w tygodniowym menu. Mało kto jednak wie, że jedzenie zup może być sposobem na dietę, a pisząc precyzyjniej to zupy mogą być właśnie dietą. Dieta zupna, czyli taki jadłospis, który w ciągu dnia uwzględnia tylko i wyłącznie jedzenie zup. Wszystkich, jakie tylko znamy i lubimy, bo praktycznie każda polska zupa jest zdrowa i pełna witamin. Jeden talerz zupy to jakieś sto pięćdziesiąt kilokalorii, ale największą zaletą jest to, że są to bardzo syte posiłki. Zjadając w równych odstępach czasu kilka talerzy zupy jesteśmy bardzo mocno najedzeni, ale w praktyce przyjmujemy bardzo mało kalorii. Zjadając sześć talerzy zupy nie pochłoniemy nawet tysiąca kilokalorii, a więc to naprawdę minimum, jakie można osiągnąć. Jednocześnie jesteśmy pełni i najedzeni. Jest to dieta na maksymalnie tydzień, ale pozwala schudnąć nawet pięć kilogramów.