Wiedza kulinarna dieta
Co jeść może przyszła mama
Przyszła mama bardzo powinna dbać o to, co je. Chodzi tu nie tylko o jej zdrowie i samopoczucie, ale samopoczucie dziecka, które ma się narodzić. Oczywiście wcale nie chodzi o to, by „jeść za dwóch”, ale ważna jest jakość jedzenia i przyjmowanie określonych witamin.
Lekarze podkreślają, że rozwój płodu w poważnym stopniu zależy od dostarczanych do organizmu składników odżywczych. Do najważniejszych należy: żelazo, jod, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, wapń. Oczywiście powinny być one dostarczane wraz z pokarmem. Wapń i fosfor są budulcami szkieletu. Znajdują się w warzywach ciemnozielonych. Konieczne jest też żelazo, którego niedobór może spowodować anemię. Najlepiej uzupełnić żelazo w diecie poprzez jedzenie ryb, drobiu i czerwonego mięsa.
Prawie każda przyszła mama powinna przyjmować kwas foliowy, który przyczynia się do zmniejszenia wad układu nerwowego u dzieci. Ginekolodzy często przepisują kwas foliowy jako suplement diety. Dobrze jest też dostarczać go do organizmu wraz z produktami naturalnymi takimi jak warzywa i owoce oraz nasiona warzyw strączkowych.