Pieczywo a dieta
Wiele osób przechodząc na dietę zastanawia się, czy może nie rezygnować całkowicie z pieczywa. Problem i dylemat pojawia się szczególnie wtedy, gdy po prostu uwielbiamy chleb. Wbrew jednak obiegowej opinii, jeśli chcemy przejść na dietę kategorycznie powinniśmy zrezygnować jedynie z białego pieczywa. To ono bowiem, jako żywność najbardziej przetworzona, może mieć wpływ na nasze tycie. Pełnowartościowy chleb, a co to znaczy wyjaśnimy za chwilę, jest jak najbardziej zdrowy. Nie tylko warto, ale nawet trzeba po niego sięgać. Najzdrowszą odmianą pieczywa jest chleb żytni. Ma on w sobie dużą zawartość cennego błonnika, a przy tym dostarcza naszemu organizmowi stosunkowo niewiele kalorii (w porównaniu z białym pieczywem). Chleb razowy często jest mylony z żytnim. Ten jednak, w przeciwieństwie do żytniego, może czasem zawierać nie tylko mąkę razową, ale także pszenną. Składy bywają różne, dlatego warto czytać etykiety. Zresztą niezależnie od rodzaju mąki (z wyjątkiem pszennej) ważne by chleb był pełnoziarnisty. To w nich są bowiem cenne dla naszego organizmu składniki.