Koenzym Q10: niezbędny element zbilansowanej diety
Choć koenzym Q10 kojarzy się głównie z kosmetycznymi środkami przeciwzmarszczkowymi, w rzeczywistości substancja ta jest niezbędna dla odpowiedniej pracy każdej komórki organizmu a zbilansowana dieta pozwala zachować jego stały, odpowiedni poziom. Badania również dowodzą, że przyjmowanie tego „eliksiru młodości” z pożywieniem jest skuteczniejsze niż jego alternatywna, zewnętrznie aplikowana wersja: znajdziemy go w podrobach, roślinach strączkowych, pełnoziarnistym pieczywie, czerwonym mięsie czy rybach. Równocześnie koenzym Q10 – poza właściwościami odmładzającymi – pełni wiele funkcji w organizmie. Zmniejsza zmęczenie organizmu, niweluje negatywne objawy stresu, pozytywnie wpływa na układ krwionośny, ma działanie antynowotworowe i wspomaga pracę mięśni. Na jego poziom w organizmie powinny zwrócić uwagę przede wszystkim osoby aktywne fizycznie i narażone na choroby mające podłoże genetyczne (jak nowotwory, cukrzyca czy choroby serca) a tym samym, dzięki prawidłowej diecie i suplementacji, niwelować negatywne skutki niedoboru koenzymu.