Jak nauczyć się myśleć dietetycznie?
Zdrowe odżywianie czy odchudzanie jest w gruncie rzeczy trwałą zmianą nawyków żywieniowych. Nie jest możliwe stracenie zbędnych kilogramów, a następnie utrzymanie pięknej sylwetki przez lata – a docelowo przecież na zawsze – trzymając określony przez dietetyka reżim tylko przez chwilę. Odchudzanie jest zmianą na całe życie i trzeba do niej przywyknąć. Jednym z takich zdrowych nawyków jest odpowiednie przygotowanie potraw. Nie oznacza to, że trzeba z czegokolwiek rezygnować… Na diecie nie trzeba jeść tylko produktów gotowanych i to najlepiej na parze. Można piec, można też smażyć – najlepiej jednak bez tłuszczu. W tym ostatnim przypadku wszystko zależy od odpowiedniej patelni – bywają również i te szczególnie kapryśne. Na ich potrzeby zaopatrzyć się można w olej w pojemniku z rozpylaczem i w ten sposób natłuszczać patelnię. Pomocny okaże się także silikonowy pędzelek. Mięso oraz kotlety nakłada się na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub z minimalną jego ilością. Bez tłuszczu można smażyć także warzywa – tu przyda się patelnia grillowa.