Dieta zapobiegająca chorobie wieńcowej
Leczenie choroby wieńcowej będzie o wiele bardziej skuteczne, jeżeli zostanie podparte zdrowymi nawykami żywieniowymi. W leczeniu, ale też i w profilaktyce choroby wieńcowej, bardzo istotne jest ograniczenie w codziennych posiłkach tłuszczy zwierzęcych. Należy więc zastąpić masło miękką margaryną i używać olejów roślinnych. Każdy posiłek powinien składać się z porcji warzyw i owoców.
Dobre kwasy tłuszczowe, czyli kwasy nienasycone obecne w oleju lnianym zapobiegają i leczą chorobę wieńcową. Warto zadbać, aby na talerzu jak najczęściej gościła czerwona papryka- źródło antyoksydantów. Obecne w papryce antyoksydanty zapobiegają zatykaniu naczyń krwionośnych.
Dieta przy chorobie wieńcowej powinna zawierać także produkty, które zawierają pozytywnie wpływający na krzepliwość krwi magnez. Im więcej w diecie kaszy gryczanej, płatków owsianych, soi, tym ryzyko zawału mniejsze. Należy unikać także picia piwa (główny winowajca groźnej otyłości typu brzusznego), można za to od czasu do czasu wypić lampkę czerwonego wina.