Dieta pełnoziarnista
Często słyszy się o tym, że zdrowa dieta powinna zawierać w sobie produkty pełnoziarniste. Warto jednak dowiedzieć się, co rzeczywiście oznacza to określenie. Najczęściej taką dietę rozumiemy jako wykorzystywanie w posiłkach pełnowartościowego pieczywa. Pełnoziarnistość dotyczy jednak także makaronów i kasz. Takie produkty zbożowe zawierają wiele składników mineralnych i witamin. Zwykła biała mąka zostaje tych wszystkich składników pozbawiona podczas procesu oczyszczenia. W pewnym momencie uzyskiwanie takiej mąki stało się zaletą, ale ograniczając dietę tylko do białego pieczywa i białych makaronów zyskiwaliśmy jedynie węglowodany. To zaś jedna z przyczyn wielu z chorób dokuczających współczesnemu społeczeństwu, takim jak otyłość czy cukrzyca. Tymczasem spożywając potrawy pełnoziarniste łatwiej nam zapanować nad uczuciem głodu, dostarczamy sobie większości cennych składników odżywczych, ograniczamy liczbę wchłanianego tłuszczu, ułatwiamy pracę układu trawiennego i zmniejszamy ryzyko zachorowania na wiele chorób.