Dieta odkwaszająca organizm
Przywrócenie równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie jest podstawowym celem tej trwającej dwa, maksymalnie trzy tygodnie, diety. Podstawą diety są warzywa i owoce. Warzywa przygotowuje się gotując je na parze. W diecie tej możemy jeść wszystkie dostępne na polskim rynku warzywa, w tym także warzyw kiszonych. Oprócz tego dieta składa się z kaszy jaglanej. Dozwolone jest także jedzenie owoców cytrusowych i jabłek. Jedynym dodatkiem go ugotowanych na parze warzyw może być oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub lniany.
Dieta nie ogranicza wielkości porcji, możemy jeść taką ilość warzyw i kaszy aż zaspokoimy uczucie głodu. W czasie stosowania diety trzeba dużo pić, przede wszystkim ziołowe herbatki. Zalecane jest picie herbatki z hibiskusa, owoców dzikiej róży i pokrzywy. Można także pić przygotowany w domu kwas buraczany.
Dieta odkwasza organizm, jednocześnie zwiększa odporność organizmu i chroni przed cukrzycą. Jest adresowana przede wszystkim do osób, których dieta składa się z dużych ilości cukru, mięsa i wysoko przetworzonej żywności.