Czarny ryż – czym jest ?
Ostatnio otrzymał tytuł jednego z najzdrowszych produktów świata. Jego brązowa i biała odmiana nie mogą się z nim równać. Ma smak, który można porównać do orzechowego. Jego plantacje można znaleźć w Tajlandii i Indonezji. Posiada wiele wartości odżywczych i ogromną ilość żelaza. Nie jest kleisty ani szorstki, jak większość rodzajów ryżu wywodzących się z Azji. Ma wysoką zawartość składników mineralnych i dostarcza ważnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem błonnika i witaminy E. Zawiera mniejszą ilość sodu i cukru, a więcej magnezu, żelaza i cynku od swojej pospolitej, białej odmiany. Jego kolorem jest głęboka czerń, która po ugotowaniu zamienia się w ciemny fiolet. Stoją za tym Antocyjany, które zawierają również jeżyny, wiśnie, maliny, truskawki i borówki. Obniżają ryzyko chorób serca, raka, cukrzycy a nawet i Alzheimera. Chroni także przed zawałem serca i obniża cholesterol. Chiński naukowy twierdzą, że zastosowanie go do diety byłoby skutecznym sposobem na poprawę stanu zdrowia. Proponują go do wykorzystania w przemyśle spożywczym: do ciastek, płatków itd.