Dobra dieta na masę to nie tylko kalorie
Dieta na masę powinna być oparta na wyliczeniu odpowiedniego dla siebie zapotrzebowania na kalorie i makroskładniki. Posiłki komponuje się w ten sposób, by wytworzyć dodatni bilans kalorii ( o około 500-1000 kcal więcej niż zapotrzebowanie). Aby nie wywołać tym działaniem przyrostu tkanki tłuszczowej należy zwrócić uwagę na jakość pożywienia. Spożywanie prostych posiłków, bogatych w białko i zdrowy tłuszcz z pewnością przyczyni się do osiągnięcia celu. Ważnym uzupełnieniem diety są właściwie dobrane ćwiczenia. Na ogół stosuje się progres obciążenia kosztem liczby powtórzeń. Działanie diety można wspomóc suplementacją. Przydatne do tego celu są tzw. gainery zawierające duże ilości węglowodanów z domieszką białek, witamin i minerałów. Prawidłowo zastosowane sprzyjają budowie suchej masy mięśniowej bez dodatkowego tłuszczu. Proponowane ilości podstawowych makroskładników w diecie na budowę masy to do 4 g białka/ kg masy ciała, 5-8 g węglowodanów/kg masy ciała i 1g tłuszczy/kg masy ciała. Przyrost masy mięśniowej wspomóc można suplementacją kreatyną dobrej jakości.