Dieta, która ciągle się zmienia
Na ogół scenariusz jest podobny. Człowiek jest trochę na diecie, by za chwilę już na niej nie być. Można upatrywać w takiej chwiejnej postawie braku silnej woli lub niezdecydowania, ale nie chodzi tylko o to. Jak poszczególni ludzie mają wytrwać w postanowieniu zdrowego odżywiania, jeżeli sami naukowcy co chwilę zmieniają zdanie na temat tego, co zdrowe. Wczoraj jeszcze na topie była margaryna, dzisiaj to wróg zdrowia. Jeszcze niedawno zalecano odstawienie glutenu, podczas gdy tak naprawdę większość ludzi nie musi tego robić. Jednym słowem pomieszanie z poplątaniem. I naprawdę trudno się w gąszczu tych sprzecznych rad czy sugestii odnaleźć. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem pozostaje nomen omen zachowanie rozsądku. A zatem jeść można wszystko, byle nie przesadzać. Co więcej, ważne by urozmaicać sobie jak najbardziej jadłospis. Wówczas nie będą grozić anemia czy inne problemy ze zdrowiem. Należy również słuchać swojego organizmu, przyjrzeć się własnemu samopoczuciu po różnych rodzajach jedzenia.