Dieta przy nadciśnieniu
W przypadku nadciśnienia bardzo ważne jest systematyczne zażywanie leków, ale także i właściwa dieta. Osoby z nadciśnieniem powinny uwzględnić w swoich posiłkach produkty, które są źródłem błonnika. W przypadku osób z nadciśnieniem obecność błonnika w pożywieniu jest konieczna, gdyż pomaga on utrzymać prawidłową wagę. Jedną z przyczyn nadciśnienia jest właśnie nadwaga. Źródłem błonnika mogą być warzywa liściaste, warzywa strączkowe i produkty zbożowe z pełnego przemiału.
Dieta osób z nadciśnieniem powinna zawierać także produkty zawierające potas. Potas kryje się także w liściastych warzywach, a oprócz nich w owocach.
Bardzo ważne jest także, aby organizm otrzymywał nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają zachowaniu prawidłowego ciśnienia. Organizm otrzyma nienasycone kwasy tłuszczowe, kiedy w diecie znajdą się tłuste ryby morskie i oleje roślinne. Niezbędne jest uzupełnienie diety o chudy nabiał i warzywa strączkowe. Taka dieta pomoże nam zachować odpowiednią wagę i zmniejszy ryzyko nadciśnienia.