Dieta przed maratonem
Maratony stały się bardzo popularne w dzisiejszych czasach – coraz więcej ludzi rozumie ich znaczenie. Nie tylko sama liczba półmaratonów i maratonów wzrosła, ale również liczna uczestników. Ludzie uczestniczą w maratonach z dwóch powodów: aby wygrać pieniądze lub po to, aby zebrać pieniądze na cele charytatywne. Jeśli zamierza się wziąć udział w półmaratonie, oto kilka wskazówek jeśli chodzi o odżywianie i nawadnianie, które należy wziąć pod uwagę. Jeśli dbało się o zbilansowaną dietę wcześniej, nie trzeba zmienić swojej diety znacznie. Zasadnicze znaczenie ma to, by zwiększyć liczbę białek. Wielu maratończyków często popełnia błąd biorąc suplementy witaminowe podczas treningu. Robią źle. Przed udziałem należy zjeść lekki posiłek (zawierający wszystkie niezbędne składniki) na około 250-300 kalorii. Eksperci zalecają, że należy jeść 1 ½ do 2 godzin przed rozpoczęciem biegu. Pozwoli to uniknąć skurczy. Przy wyborze diety, należy wybrać coś, co jest bogate w węglowodany, ale o niskiej zawartości tłuszczu i błonnika.